Luottamus

Pia Nordström /

Kirjoitan tätä näin sunnuntaiaamuna, kun eduskuntavaaleihin on vielä kuusi viikkoa. Tässä välissä vierähti kaksi viikkoa. Olen kohdannut paljon ihmisiä niin töissä kuin muualla ja nämä kohtaamiset ovat olleet todella tärkeitä virittämään ajatuksiani teemoihini.
Terveydenhuollossa luottamuksen merkitystä ihmisten välillä ei pidä väheksyä. Sitä tarvitaan terveydenhuollon ammattilaisten ja potilaan välillä niin kuin myös ammattilaisten välillä keskenään. Kun ihminen sairastuu mielikuva itsestä muuttuu ja sairauden vakavuuden mukaan se voi ainakin hetkeksi särkyä.

Se, että tietää pääsevänsä hoitoon ja saavansa apua on ensiarvoisen tärkeää. Kun sitten pääsee hoitoon niin luottamuksen syntyminen ammattilaiseen on yhtä tärkeää. Psykologinen turvallisuus hoidon kaikissa vaiheissa tulee siitä, että ihminen tuntee ”olevansa ammattilaisten käsissä” ja saavansa apua vaivaansa.Lääkärit ja hoitajat sekä kaikki muut terveydenhuollossa työskentelevät tekevät työtä ihminen keskiössä – tai ainakin pitäisi tehdä. Aikaa menee paljon muuhunkin kuin varsinaiseen potilastyöhön. Tietokoneen äärellä joudutaan kirjaamaan, sanelemaan ja tarkistamaan asioita potilasturvallisuuden nimissä. Tämä on toki tärkeää, mutta kun osaavasta henkilöstöstä on pulaa tulevinakin vuosina ja terveydenhuollon ammattilaiset monilla sektoreilla ovat ylikuormittuneita työn määrästä, tähän pitää saada helpotusta. Tekoäly voi jatkossa tulla tähän yhä enenevästi apuun, mutta meidän pitää ratkaista jollain tavalla se, että ihminen ja potilas saa jatkossakin kaiken huomiomme hakiessaan apua emmekä joudu enenevästi tietokoneitten äärellä tekemään työtämme.

Tuntuu oikeastaan kummalliselta, kun kirurgina korostan tätä ihmisen kohtaamisen ja luottamuksen rakentamisen tärkeyttä ja toisaalta juuri kirurginahan näen sen, kuinka tärkeää ovat kaikki ne kohtaamiset potilaan kanssa ennen leikkausta. Silloin potilasta tutkitaan, mietitään ja pohditaan leikkauksesta saatavia hyötyjä ja siihen liittyviä riskejä. Kun sitten leikkaukseen päädytään yhteisymmärryksessä niin kaikki sen jälkeinen hoito ja toipuminen jatkuu potilaan kannalta paremmin, kun luottamus on syntynyt lääkärin ja potilaan välillä.

Summa summarum: Luottamuksen rakentaminen on potilastyössä kantava voima.
Nyt lähden Tallipihalle ja sen jälkeen Tampereen keskustorille kohtaamaan ihmisiä ja rakentamaan toivottavasti hyvää luottamusta. Mukavaa laskiaissunnuntaita itse kullekin!

Kategoriat: Blogi

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *