Terveydenhuollon ammattilaisilla luodaan hyvinvointi

Pia Nordström /

Terveydenhuollon henkilöstön riittävyydestä ja työssä jaksamisesta kirjoitetaan ja puhutaan paljon. Myös jatkossa alan kiinnostavuutta ja houkuttelevuutta tulee lisätä laadukkaan ja vaikuttavan hoidon turvaamiseksi. Siinä on tuhannen taalan paikka, miten se tehdään?

Terveydenhuollossa työ itsessään on merkityksellistä ja sitä arvostetaan. Alalla työskentelevät lähtökohtaisesti motivoituneet ja korkean ammattietiikan omaavat ihmiset. Varsinkin korona-ajan jälkeen työmäärän ja -tahdin kasvaessa, myös työuupumus on lisääntynyt. On ymmärrettävää, että tällöin osa vaihtaa alaa ja opiskelee tarvittaessa uuden ammatin, osa vaihtaa työpaikkaa ja osa sinnittelee, kunnes sairausloman tarve on ilmeinen ja sairausloma tällöin ainoa vaihtoehto. Tämä on huolestuttavaa ja siihen ratkaisuna on hyvä lähijohtaminen ja joustot työajoissa. Kun henkilökunnasta on pulaa, sen toteuttaminen vaatii esimiesten erityistä panostamista ja osaamista asiaan. Työhyvinvoinnin tulisi olla henkilöstön työssä jaksamisen ykköstavoite samalla kun mietitään, miten ala pidetään houkuttelevana ja kilpailukykyisenä.

Erilaisia urapolkuja pitäisi pystyä tukemaan ja vahvistamaan. Siitä saadaan synergiaetuja, joita todennäköisesti voidaan hyödyntää työpaikalla. Tarvitaan rohkeita ja uusia avauksia terveydenhuollon henkilöstön työnjakoon ja työkuviin. Moniammatillisissa tiimeissä lääkärit, sairaanhoitajat ja sihteerit voivat tehdä vaikuttavaa työtä, kun mietitään työvaiheet tarkoin päällekkäisyyksiä välttäen. Tässä on nyt jo suurena apuna digitalisaation ja etäpalvelujen tuomat mahdollisuudet.

Kolmantena nostaisin palkkauksen, jonka tulisi vastata koulutusta, kokemusta ja työtehtävää sen velvollisuuksien perusteella. Ansiotuloverotus on Suomessa korkeaa ja sitä pitää pystyä laskemaan kaikissa tuloluokissa, niin että ahkeruudesta ei rangaista. Tämä lisää myös ostovoimaa ja talouden kasvua. Ilman osaavia ammattilaisia terveydenhuollossa meillä ei ole laadukasta terveydenhuoltoa. Hyvinvointi luodaan terveydenhuollon ammattilaisilla.

Kategoriat: Blogi

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *